Fanfareorkest Lamoraal van Egmont
Vacatures
Lamoraal van Egmont is op zoek naar nieuwe muzikanten:
– Bugelisten
– Trombonist
– Tenorsaxofonist
Speel jij een ander instrument en ben je op zoek naar een leuk, motiverend en uitdagend orkest? Wij vinden nieuwe collega muzikanten natuurlijk altijd leuk!
Geïnteresseerd? Stuur ons een mail.
Over het orkest
De muziekvereniging Lamoraal van Egmont ontleent haar naam aan graaf Lamoraal van Egmont, die tezamen met de graaf Horne in 1568 op de grote markt te Brussel door Alva werd onthoofd. Dat is dit jaar 450 jaar geleden. Het leven van deze graaf Van Egmont en de aanleiding tot zijn dramatische dood inspireerden grote kunstenaars als Göthe en Beethoven om prachtige werken aan hem te wijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende Ouverture Egmont.
In 1904 was het voor de oprichters van de muziekvereniging vanzelfsprekend dat de harmonie Lamoraal van Egmont genoemd zou worden. Immers, de ruïnes van het eens zo machtige Slot op den Hoef en de nog steeds in gebruik zijnde Slotkapel houden de herinneringen aan deze beroemde graaf uit Egmond aan den Hoef springlevend. Zeker nu er sinds oktober 1997 een standbeeld van deze graaf is opgericht in de slotgracht van zijn vroegere stamslot.
In 1933 besloot de Harmonie als fanfareorkest verder te gaan. Met 14 instrumenten en 5 leden van de oude harmonie, versterkt met 25 nieuwe leden. Maar wegens oorlogsomstandigheden werd Lamoraal van 1942 tot 1945 het zwijgen opgelegd. Echter na de bevrijding was zij als eerste vereniging op de been om voorop te gaan bij de bevrijdingsfeesten en heeft nadien steeds klaar gestaan om het verenigingsleven in Egmond muzikaal te verrijken.
De eerste dirigenten van de oude harmonie waren de heren Maas en Somer. In 1933 nam de heer Wester de dirigeerstok ter hand tot 1953, zij het dat deze periode in 1947 door Lou Olie met 1 1⁄2 jaar werd onderbroken. De daaropvolgende zes jaren werden aan een reorganisatie gewijd, vooral waar het de muzikale scholing betrof. In 1959 gaf de toenmalige dirigent Rien Druiven zijn staf door aan Piet Kuys jr. Met deze dirigent begon Lamoraal aan een zeer succesvolle periode, welke zich doorzette onder de dirigent Frans Alleman, die Lamoraal vanaf 1967 naar de superieure afdeling wist te brengen. Van januari 1997 tot oktober 2007 werd het fanfareorkest geleid door dirigent Marcel Visser. Door zijn komst is Lamoraal van Egmont een nieuwe weg ingeslagen en heeft zich ontwikkeld tot een hedendaags modern fanfareorkest, dat sinds oktober 1998 opnieuw uitkomt in de hoogste afdeling van de KNMO, de 1e divisie.
Sinds 9 oktober 2007 staat het fanfareorkest onder leiding van de ambitieuze dirigent Michael de Graaf. Al meerdere malen werd de kwaliteit van het orkest en haar dirigent onderstreept door het behalen van een 1e prijs in de 1e divisie tijdens concoursen.
Dirigent Michael de Graaf
Michael de Graaf (1977) is in juni 2010, cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam voor de Masterstudie HaFaBra-directie bij Danny Oosterman. Zijn bachelor haalde hij in het jaar 2000 aan het conservatorium van Alkmaar voor de hoofdvakken HaFaBra-directie en trompet bij Jan Schut. Hij heeft ook nog enkele jaren trombone gestudeerd bij Ivan Meijlemans, destijds solo-trombonist van het K.C.O.
Als dirigent is Michael sinds 2007 verbonden aan Lamoraal van Egmont uit Egmond aan den Hoef. Daarnaast is hij tevens de koperdocent van de vereniging. Sinds de komst van Michael heeft de vereniging al meerdere successen behaald op concoursen waar de eerste prijs weer werd binnengesleept.
Naast dirigeren is ook arrangeren hem niet vreemd, daar hij een 100-tal werken heeft gearrangeerd in opdracht van diverse orkesten, vind je ook in bijna elk concert van Lamoraal van Egmont arrangementen op zijn naam staan. Dit zorgt ervoor dat het orkest steeds verrassende concerten kan neerzetten.
Het orkest is blij met de vele bijzondere samenwerkingen met Michael. Zo zijn wij tweemaal een samenwerking aangegaan met Theatergroep Horizon waar hij de muziek van de uitgevoerde musicals ‘Titanic’ (2009) en Parade (2011) speciaal heeft bewerkt; hebben we de uitvoering van het grootse koorstuk ‘the Armed man’ in de Grote Kerk (2017) in Alkmaar en in de Philharmonie in Haarlem (2018) mogen doen; en hebben wij samen het ‘Fysio Ronde Music Gala’ in samenwerking met Jennie Lena neergezet. Ook op deze avond is de invloed van Michael onmisbaar geweest!